top of page

Elveția suplimentează fondurile pentru sprijinul agricultorilor din Moldova

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) a suplimentat cu 1.155.000 dolari SUA fondurile proiectului „Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice”. Proiectul, lansat în 2022 și implementat de FAO și PNUD, a beneficiat inițial de 2 milioane de dolari de la Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și 2 milioane de dolari din partea Elveției în noiembrie 2023.


Noile fonduri vor ajuta opt producătoare agricole să îmbunătățească eficiența energetică a fermelor lor prin achiziționarea de panouri fotovoltaice și alte tehnologii durabile. În plus, FAO va utiliza 915.000 dolari pentru a sprijini 17.000 de fermieri și gospodării casnice afectate de secetă, oferind furaje, semințe și fertilizanți, contribuind la diversificarea producției agricole și reducerea sărăciei în mediul rural.


Proiectul include și extinderea rețelei de școli de câmp, unde fermierii învață cele mai bune practici agricole. Vor fi create cinci noi școli în nordul Moldovei, dotate cu semănători No-Till, o tehnologie agricolă durabilă. De asemenea, 50 de gospodării implicate în producția de lapte vor primi echipamente moderne pentru îmbunătățirea calității laptelui și eficienței muncii.


Această suplimentare de fonduri vine într-un moment crucial, având în vedere dependența Moldovei de importurile agricole și energetice și provocările generate de creșterea costurilor de producție și scăderea prețurilor la cereale. Inițiativa vizează consolidarea rezilienței fermierilor și sprijinirea dezvoltării durabile a sectorului agricol.


Pentru mai multe informații, vizitați:


Comments


bottom of page