top of page

Banca Națională a publicat raportul asupra inflației

Banca Națională a Moldovei a publicat cel de-al treilea raport asupra inflației, menționând că rata anuală a inflației pentru aprilie-mai 2024, a continuat tendința descendentă, părăsind temporar intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0 la sută în luna mai și revenind în cadrul acestuia în luna iunie. 


Economia națională în trimestrul I 2024, a înregistrat o dinamică anuala a PIB pozitivă, revenind în teritoriul pozitiv după declinul ușor din ultimul trimestru al anului precedent. În acest fel, în trimestrul I 2024, PIB s-a majorat cu 1,9 la sută comparativ cu perioada similară a anului 2023.


În cadrul raportului BNM menționează că măsurile stimulative cumulate de politică monetară, atât de reducerea consecutivă a ratei de bază, cât și de micșorarea normei rezervelor obligatorii vor spori excesul de lichiditate în sistemul bancar până la finele anului curent, astfel încât volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, la fel, și să investească în VMS.


În trimestrul II 2024, pe segmentul monedei naționale, ratele medii ponderate ale dobânzilor la creditele noi acordate și la depozitele la termen au continuat tendința descendentă sub impactul măsurilor stimulative cumulate de politică monetară. Astfel, rata medie ponderată la credite a constituit 9,08 la sută, iar cea la depozite – 3,24 la sută, în diminuare cu 4,1 și, respectiv, 4,05 puncte procentuale față de trimestrul II 2023.


Pentru a citi mai multe, și a afla care este prognoza BNM pentru următoarele trimestre accesați:


コメント


bottom of page