top of page

Banca Națională a Moldovei a decis menținerea ratei de bază la nivelul de 3.6 % pe an, aceasta nefiind modificată din luna mai 2024

În ședința din 19 septembrie 2024, Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a hotărât, prin vot unanim, să mențină rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară la 3,60% anual.


Rata dobânzii pentru creditele overnight rămâne la 5,60%, în timp ce operațiunile repo și depozitele overnight se mențin la 3,85% și, respectiv, 1,60%. De asemenea, normele rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă sunt stabilite la 29%, iar pentru valuta liber convertibilă la 39%. Aceste decizii sunt luate în contextul transmiterii lente a efectelor anterioare ale politicii monetare.


Această decizie reflectă un cadru favorabil pentru menținerea inflației în intervalul de variație de ±1,5 puncte procentuale față de ținta de 5%. În august 2024, inflația anuală a atins 5,1%, în creștere ușoară față de luna precedentă, determinată de creșterea prețurilor la alimente și inflația de bază. Prețurile reglementate și cele la combustibili au avut, însă, un efect moderat.


Pe plan extern, economia zonei euro rămâne stabilă, cu o inflație anuală de 2,2% în august, iar cotațiile la petrol și gaze naturale au scăzut în urma unei cereri reduse și a rezervelor mari din Europa. Aceste evoluții contribuie la reducerea presiunilor externe asupra economiei Moldovei.


În al doilea trimestru al anului 2024, PIB-ul Moldovei a crescut cu 2,4% comparativ cu aceeași perioadă din 2023, susținut de consumul gospodăriilor și investițiile în capital fix. Totuși, scăderea exporturilor și a consumului final al administrației publice a temperat creșterea.


Măsurile BNM au dus la scăderea dobânzilor pentru creditele noi, care au ajuns la o medie de 8,68% în august. Aceste ajustări vor continua să stimuleze cererea de credite, contribuind astfel la o dezvoltare economică sustenabilă.


Decizia Băncii Naționale de a menține ratele dobânzii reflectă o evaluare atentă a inflației, care s-a dovedit a fi mai mică decât estimările inițiale. Inflația din trimestrul III 2024 este posibil să fie revizuită în sens descendent, însă se anticipează o revenire în creștere în trimestrul IV. Principalii factori care influențează inflația, cum ar fi prețurile resurselor energetice, în special petrolul și gazele naturale, se tranzacționează momentan la niveluri scăzute pe piețele internaționale. Cu toate acestea, există riscuri exogene care ar putea determina o creștere bruscă a acestora, ducând implicit la o majorare semnificativă a inflației. 



Comments


bottom of page