top of page

Banca Națională a Moldovei a decis menținerea ratei de bază la nivelul de 3.6 % pe an

Ieri, pe data de 6 august 2024, comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a menținut rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt în valoare de 3.6 % pe an. Evoluția inflației dar și transmisiunea deciziilor de politică monetară anterioare în cadrul pieței creditelor și a depozitelor vin să fundamenteze decizia de ieri a comitetului executiv. 


Fraze cheie din comunicatul de presă al băncii centrale:

  • „În perioada aprilie-mai 2024 exporturile s-au contractat cu 12,7 la sută anual, în timp ce rata anuală a importurilor s-a majorat cu 4,95 la sută.” 

  • ”Conform estimărilor PIB, dinamica pozitivă a acestuia va continua și în trimestrul II 2024.”

  • ”Măsurile stimulative cumulate de politică monetară au dus la scăderea continuă a ratelor de dobândă la creditele și depozitele noi în lei în trimestrul II 2024. Astfel, rata medie ponderată la credite a constituit 9,08 la sută, iar cea la depozite 3,24 la sută, în diminuare cu 4,1 și, respectiv, cu 4,05 puncte procentuale față de trimestrul II 2023. Reducerea consecutivă a ratelor de dobândă a dus la creșterea volumului creditelor noi acordate în lei cu 51,4 la sută anual în trimestrul II 2024. Această dinamică a fost impulsionată de creșterea creditelor acordate atât pentru consum și imobil persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice din sectorul comerțului.”

  • ”Rata anuală a inflației va avea o tendință relativ stabilă pentru întreaga perioadă de prognoză. Astfel, inflația medie anuală pentru anii 2024 și 2025 va fi de 4,7 și 5,3 la sută respectiv, fiind revăzută cu -0,3 și 0,7 puncte procentuale respectiv.”

  • ”De menționat că măsurile stimulative cumulate de politică monetară atât de reducere consecutivă a ratei de bază, cât și de micșorare a normei rezervelor obligatorii vor spori excesul de lichiditate în sistemul bancar până la finele anului curent.”

  • ”Volumul actual și cel prognozat al lichidităților va permite băncilor să crediteze agenții economici și gospodăriile, la fel, și să investească în VMS.”

  • ”Următoarea ședință a Comitetului executiv al BNM cu privire la promovarea politicii monetare va avea loc pe data de 19 septembrie 2024, conform calendarului aprobat.” 



Comments


bottom of page